in

Це сталось! Старт переговорів про вступ у ЄС: країна на ногах – перші кроки в ЄС. Цього чекали всі!

Європейська комісія думає над тим, аби рекомендувати початок переговорів про вступ до ЄС України та Молдови.

Про це повідомив журналіст “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк. Також він зазначив, що Єврокомісія збирається надати оновлену інформацію щодо статусу України, Молдови та Грузії в ЄС уже у травні.

Йозвяк зазначив, що належний звіт про розширення Європейського союзу очікується в жовтні. Тож залишилося ще 6 місяців.

Однак, журналіст додав, що робоче припущення вже зараз: рекомендація розпочати переговори про приєднання України та Молдови. Що стосується Грузії, то в Єврокомісії думають рекомендувати надати цій країні статус кандидата.

Наприкінці березня президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що перспективи вступу в ЄС можуть обговорити на зимовому саміті. Окрім того, він анонсував, що невдовзі Єврокомісія має опублікувати звіт про прогрес України та Молдови на шляху до євроінтеграції.

За словами Мішеля, після результатів стане зрозуміло, коли зможуть почати переговори про вступ держав-кандидаток.

“На підставі цього звіту я маю намір порушити питання про початок переговорів з усіма трьома країнами (Україна, Молдова, Грузія) про їх прийняття до ЄС”, – сказав політик.

Шарль Мішель уточнив, ймовірно, що питання про початок переговорів щодо вступу України та Молдови в ЄС розглянуть на саміті в грудні 2023 року.

Зазначимо, Україна веде двосторонні переговори з країнами ЄС для оптимізації реформ та переконання держав-членів у необхідності розпочати переговори про вступ цього року.

Про це виданню Euractiv розповіла віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина.

“На цьому етапі ми працюємо з кожною країною-членом ЄС, комунікуючи порядок денний реформ та обґрунтовуючи необхідність відкриття переговорів про вступ”, – каже Стефанішина.

За словами віцепрем’єрки, важливо донести меседж до українського народу, що “ми на правильному шляху, що ми готуємося до перемоги, і що ЄС підтримує український уряд у проведенні реформ”.

Вона не уточнила, які саме країни-члени ЄС ще потрібно переконати, щоб Україна могла розпочати переговори про вступ.

Водночас Стефанішина повідомила, що запропонувала країнам-членам ЄС “співпрацювати з Україною в рамках програм партнерства на секторальній основі”. Вона зауважила, що продовжить роботу зі своїми колегами, щоб “визначити конкретну сферу їхнього інтересу та моніторингу”.

“Це дозволить країнам-членам ЄС мати своє власне індивідуальне джерело експертизи з конкретної теми – чи то верховенство права, чи то сам переговорний процес, чи то розбудова інституційної спроможності, чи то секторальна політика, як-от сільське господарство”, – сказала Стефанішина.

Відповідаючи на запитання, наскільки реалістичним є бажання України розпочати переговори про вступ до грудня, Стефанішина сказала, що “це буде політичне рішення”.

“Зрозуміло, що сам процес вступу не буде політичним процесом, а вимагатиме багато важкої технічної роботи”, – додала вона.

За словами Стефанішиної, одним з головних завдань, які Україна має виконати, є коригування відбору на посади суддів Конституційного суду. Це потребуватиме додаткових змін законодавства, але може бути виконано до травня.

Європейська комісія опублікує свою оцінку прогресу України на шляху до ЄС восени цього року. Навесні очікують усну презентацію оцінки щодо семи кандидатських рекомендацій Єврокомісії.

Нагадаємо, станом на кінець січня виконання семи критеріїв оцінювалося експертами на 5,8 бала з 10, але оцінка суттєво зросла від попереднього огляду. Після того зростання технічної відповідності критеріям продовжилося.

Опублікував Андрій

Понад пів мільярда! СБУ вдалось немислиме – все в бюджет: радісна новина. Браво!

Щойно! Лукашенко віддав наказ – ешелони до кордону: жахаюча провокація! В Міністерстві підтвердли, приготуватися!