in

Як діяти, коли військові попросили документи на вулиці: пояснення юриста

Якщо військовослужбовець просить перевірити документи на вулиці або в іншому громадському місці, не потрібно сперечатися з ним. Потрібно просто подякувати за таку увагу і йти далі. Затримувати вас він не має права. Про це у коментарі ТСН.ua повідомив адвокат Ростислав Кравець.

Він пояснив, що співробітнику Національної поліції ви можете надати документи, якщо він представиться та повідомить вас про причини їхньої перевірки. У такому разі вам можуть виписати повістку. Однак ви можете від неї відмовитися за однієї умови.

Він підкреслив, що представники територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК СП) неуповноважені на перевірку документів та перевірку безпосередньо осіб. Це можуть робити тільки представники Національної поліції. Поліцейські можуть перевірити документи і винятково далі вже представники ТЦК можуть попросити, щоб ви з’явилися для уточнення даних чи проходження медичного огляду.

В Україні почастішали випадки вручення повісток на вулиці

Такі «відловлювання» військовозобов’язаних осіб на вулицях і примусове вручення повісток, вписування прізвищ «на колінах», які мають місце в Україні зараз, за словами адвоката, незаконні.

Кравець нагадав, що військових зобов’язали носити бодикамери. Військовозобов’язаний під час спілкування з військовим може поцікавитися, чи ввімкнена вона, щоб надалі мати докази. Ви також можете самостійно фільмувати на телефон те, що відбувається.

Опублікував Андрій

Ще не час: Зеленський пояснив, чому досі не почався анонсований весняний контрнаступ ЗСУ

Черговий перерахунок пенсій у квітні: хто отримає на 400 гривень більше вже в наступному місяці