in

ПАР має заарештувати Путіна під час його візиту, який відбудеться найближчим часом

Південно-Африканська Республіка має намір провести консультації з Росією щодо можливого приїзду диктатора Володимира Путіна до країни на саміт БРІКС.

Про це заявила глава МЗС ПАР Наледі Пандор, повідомляє журналістка Софі Мокоен у Twitter.

«Південна Африка має розглянути існуючі положення нашого законодавства (з питання ордера на арешт Путіна — ред.). Ми також, я думаю, маємо провести дискусію в Кабінеті міністрів, а також з нашими колегами в Росії і справді визначити шлях уперед, у нас поки що немає такої дискусії», — заявила вона.

Путін у серпні має намір відвідати Дурбан — друге за населенням портове місто ПАР. Там пройде саміт БРІКС. При цьому ПАР має заарештувати Путіна після того, як відповідний ордер видав Міжнародний кримінальний суд.

19 березня речник президента ПАР Вінсент Магвенья заявив, що Південна Африка усвідомлює свої юридичні зобов’язання за ордером Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешти російського диктатора Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації дітей з України до РФ у період з 24 лютого 2022 року.

Як пояснив глава МКС Петро Гофманський, диктатора можуть заарештувати на території 123 країн , які ратифікували Римський статут.

У серпні 2023 року Південна Африка прийматиме саміт БРІКС — очікувалося, що там буде Путін. Sky News звертало увагу, що у такому разі ПАР буде юридично зобов’язана виконати ордер на арешт.

Опублікував Андрій

Кремль змінює систему запусків ракет та їхню ціль. Куди тепер цілиться Путін?

«Жорстоке поводження та тортури» — російський правозахисник Володимир Осєчкін надав докази того, що над полоненими українцями знущаються