in

Українку, яку окупанти викрали до Росії і закрили в психлікарні на 10 місяців, повернулась додому в Україну!!! Рашисти накачували її галоперидолом!!!

У Росії українку, яка була вивезена до РФ і відмовилася отримати російське громадянство, майже рік утримували в психлікарні і піддавали каральній психіатрії.

Правозахисники змогли звільнити жінку із медзакладу і повернути до України у лютому 2023 року.

Про це повідомив Telegram-канал «Можем объяснить». Цю історію їм розповів правозахисник Олексій Прянишников. За його словами, мешканку Харкова Ірину вивезли на автобусі до Бєлгорода у травні 2022 року. Після цього вона потрапила у пункт тимчасового утримання.

«У медичних документах зазначено, що Ірина приїхала в Бєлгород до родичів, проте сама вона каже, що ніяких родичів там ніколи не мала», – говорить Прянишников.

Через відмову повідомляти відомості про себе з пункту тимчасового утримання жінку відправили в бєлгородську психлікарню. Правозахисник зазначає, що це не є причиною для ув’язнення людини в психлікарні, проте цей випадок у його практиці вже не перший.

У психлікарні Бєлгорода Ірина пробула до 10 серпня 2022 року. Після цього її перевели до психлікарні Енгельса, де лікарі накачували її галоперидолом.

«Це нейролептик, застосовуваний в лікуванні шизофренії ще з радянських часів. У всьому цивілізованому світі вважається досить шкідливим препаратом, що має масу побічних ефектів», – додав Прянишников.

Цей випадок також ускладнювала відсутність у Ірини українських документів. У Росії жінку неодноразово шантажували можливістю виписатися з психлікарні в обмін на отримання російського паспорта, але Ірина не погоджувалася.

Син жінки шукав її протягом п’яти місяців. У вересні 2022 року він дізнався, що вона перебуває в лікарні в Енгельсі, проте через воєнний стан виїхати за матір’ю не зміг.

За словами Прянишникова, він приєднався до справи у січні. Син Ірини зміг отримати для неї в Україні «білий паспорт» – посвідчення особи громадянина України для повернення в країну.

21 лютого Прянишникову разом з саратовським адвокатом вдалося домогтися відвідування Ірини в психлікарні.

«Лікарі виявилися не дуже раді неоголошеному візиту, навіщось консультувалися з міграційним підрозділом МВС, але до обіду здалися і відпустили Ірину, знявши вимоги про вступ Ірини в громадянство РФ, що висувалися раніше», – говорить правозахисник.

Вже ввечорі 23 лютого Ірина перебувала у Харкові. Там жінка зустрілася з сином після 10 місяців розлуки.

Опублікував Андрій

Негайно!!! Вбили окупанти нашого полоненого!!!! Як таке можна терпіти!!! Вони вбивають наших дітей!!! Світе, схаменись!!!

Оце так влада розщедрилась!!! Пенсіонери зможуть самі собі збільшити розмір пенсіїї!!! Що це за нововведення???