in

Місто оточене. Чому саме Бахмут стане цвяхом у труну російської армії — покрокова відповідь військового експерта

Саме взяття ЗСУ Бахмута стане переломним моментом у ході битви за Донбас.

Про це у своєму блозі у Facebook пише військовий оглядач Олександр Коваленко.

“Бахмут стане тим містом, яке виснажить запаси артилерійського боєкомплекту у російських окупаційних військ”, – пише експерт.

Він зазначив, що росіяни з таким розпачем та запеклістю намагаються прорватися до міста, що не припиняють там вогняного валу. Це загрожує росіянам виснаженням складів та знекровленням підрозділів.

“Окупанти зараз під Бахмутом забивають собі в труну цвях бездарно, завзято, відчайдушно”, – наголосив Коваленко. Росія на цій маленькій ділянці фронту так активно витрачає свої запаси снарядів, що найближчим часом вийде у нуль. Їй доведеться розраховувати лише на власне виробництво, яке дуже обмежене. Сьогодні РФ здатна випускати на рік лише 1-1,5 млн снарядів різних калібрів. Це не більше 4 тисяч пострілів на добу на весь фронт, що в 5 разів менше від нинішнього потенціалу. І це без урахування складнощів із логістикою, що є слабким місцем російської армії. Є у росіян також проблеми зі зношуванням стволів у зв’язку з високою інтенсивністю бойових дій. “Якщо Бахмут не цвях у труну російського артилерійського потенціалу, тоді що?” – запитує військовий експерт.

Наразі російські загарбники окупували майже всю Луганщину та трохи більше ніж половину Донеччини. Втім, поставлене росіянам завдання щодо захоплення всього Донбасу ніхто не скасовував.
Для цього є кілька ключових міст вздовж лінії фронту: Вугледар, Бахмут, Мар’їнка, Авдіївка і Сіверськ. Зараз ця лінія фронту є досить стабільною та має довжину трохи більше ніж 100 кілометрів. Про це 24 каналу розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу Роман Світан.
Східна лінія фронту має короткі логістичні ланцюжки з Росією, тому сюди постійно стягують резерви, зокрема особовий склад, озброєння та боєприпаси.

Це дуже гаряча та небезпечна ділянка лінії фронту – не тільки Бахмут, а вся ділянка довжиною в 100 кілометрів,
– зауважив Світан.

Він пояснив, що до Бахмута прикута увага зокрема й через те, що в районі міста працює ПВК “Вагнера”. Так, у цій точці вагнерівці використовують максимум ресурсу російської армії: й живої сили, й військової техніки та боєприпасів.

Росіяни не зможуть оточити місто
Окупантам необхідно захопити місто, щоб вийти на водогін, який розташований за ним. А далі почати рух в бік Слов’янська та Краматорська. Втім, Бахмут не дає загарбникам цього зробити, оскільки виступає як гарний укріпрайон.

Там достатньо наших військ, щоб утримати лінію фронту в цьому районі. Вона підтримується фланговими гарнізонами – північним та південним, тому будь-який рух російських військ на оточення Бахмута зустрічає фланговий удар наших гарнізонів,
– підкреслив військовий експерт.

На його думку, загарбницьким військам не вдасться оточити місто та пробити його. Крім того, зараз фронт стабілізувався і наші резерви підійшли з правого берега Дніпра в цей район.

“Зараз там працює збільшена кількість нашої артилерії та підвезена певна кількість боєприпасів, тому найближчим часом на Донецькому напрямку не буде проблем”, – сказав полковник запасу ЗСУ.
Окупанти, не рахуючи, кидають своїх військових на Бахмутський напрямок, але співвідношення сил, коли наші бійці перебувають в обороні не показує загального бойового потенціалу. Так, ЗСУ базуються в місті та використовують його межу як лінію оборони.

Ми щонайменше в більш комфортному становищі. А з військової точки зору ми ще й в більш вигідному становищі щодо бойової міці, тому співвідношення стволів або особистого складу не покаже реальної ситуації,
– відзначив Світан.

За його словами, українські захисники мають меншу кількість особового складу та озброєння, але все одно утримують лінію фронту. До того ж росіяни, які наступають з поля на місто, зазнають великих втрат.

На думку військового експерта, Збройні Сили України будуть виснажувати ворога. А після цього – самі підуть у наступ, але є ще один сценарій.

Є ще один маневр, який ми можемо зробити. Ми можемо піти в наступ в районі Лисичанська та зайти в тил попаснянському угрупуванню, що тисне на Бахмут,
– повідомив полковник запасу.

Він підкреслив, що така опція існує, але все залежить від планів нашого командування.

Опублікував Андрій

Спочатку Крим, потім — Донбас. Стало відомо про підготовку атаки на Севастополь — три кроки, які дозволять повернути Крим

Побратими на фронті і в тилу — Польща відмовляється від святкування Нового року у знак солідарності з Україною