in

«Не знав, що тут серйозна війна. Сказали, що в Україні все вщухає» — десантник із ПМР перейшов на українську сторону

Солдат ВДВ із Придністров’я здався українським спецслужбам та попросив адміністративного притулку. Про причини такого вчинку та подробиці служби в армії «ПНР» він розповів виданню «Укрінформ».

Невизнана «Придністровська Молдавська Республіка» дедалі виразніше нагадує плацдарм для активних дій російських спецслужб, які влаштовують там провокації для легітимізації дій армії РФ на цій території. Залишається тільки гадати, чи збирається Росія втягнути армію «ПМР» у війну з Україною або готує її для нападу на Молдову.

Вісімнадцятирічний хлопець, ім’я якого не розголошують із міркувань безпеки його рідних, зовсім не збирався на службу в збройних силах. Юнака «загребли», коли він прийшов отримувати паспорт — від безгрошів’я хотів виїхати на заробітки до Румунії.

Перебіжчик скептично оцінює боєздатність армії «ПМР»

Служба в армії «ПМР» виявилася тяжкою — жорстокі знущання «дідів» відбувалися під негласне схвалення офіцерів. Та й взагалі перебування там мало нагадувало армію — крім броньованого «уазика» він не бачив там жодної серйозної техніки, а солдатів залучали здебільшого для робіт з господарства.

Мені дали звільнення в суботу з першої до четвертої години. Я приїхав додому, до батьків, побачився з ними. А вранці взяв речі, які зміг і втік. Спочатку хотів бігти до Молдови, але не було на чому перепливти через річку. А якби спробував через міст — одразу затримали б і повернули до армії. Тому дістався кордону з Україною і перетнув її пішки — розповідає солдат

Потрапивши до України, він здивувався тому, що тут йдуть активні бойові дії. «Нам казали, що в Україні вже все вщухає. Не розумів, що так серйозно. Говорили, що йде російська спецоперація, а що така серйозна війна – ні. Максимум, що знав про ці події – те, що бачив у Тік-Тоці, що конфлікт України та Росії є, але чомусь – не знав», — розповідає перебіжчик.

Хлопець досить скептично оцінює боєздатність армії ПМР. Солдат упевнений, що більшість його товаришів по службі відмовилися б воювати проти України. Багато хто теж втік би.

Чоловік планує попросити в Україні адміністративний притулок, оскільки усвідомлює, що вдома за його вчинок йому загрожує ув’язнення терміном до п’яти років.

Більше цікавих новин – на нашому телеграм-каналі

Опублікував Admin

Дочка Ані Лорак зустрілася в Туреччині зі своїм батьком, а де її мати?

Наступний тиждень стане визначальним — європейські експерти окреслили причини зміни тактики РФ